Wherevogels doet door terechte overwinning op Kwadijk weer volop mee in degradatiestrijd

PURMEREND – Na een 2-0 zege op Kwadijk doet Wherevogels weer volop mee in de strijd tegen degradatie. In een matige derby, waarin Wherevogels duidelijk de sterkste was, waren goals van Misha Sanichar en Albertino Meerts genoeg voor de zege.

Voor beide ploegen stond er vooraf veel op het spel. Wherevogels zou bij een zege aansluiten bij de concurrentie, Kwadijk zou bij winst even verlost zijn van degradatiezorgen. Wherevogels leek het belang van het duel zondagmiddag het best te hebben begrepen. Het startte fel en creëerde via de goed spelende Albertino Meerts enkele kansen. Even leek het na twee minuten spelen al 1-0 te worden via Frits Meerts, maar zijn goal werd afgekeurd wegens buitenspel.

Vroege treffer

Na vijf minuten spelen was het wel raak. Misha Sanichar zette vanaf links de bal voor het strafschopgebied in, waar een aantal spelers over de bal heen maaide. Doelman Randall Vader was vervolgens verrast dat de bal plots voor hem belandde en dook over de op het oog houdbare bal heen: 1-0. Na de verdiende voorsprong bleven de Purmerenders de betere ploeg; het was met name veel feller in de duels en veel gevaarlijker via de vleugels. Toch had Kwadijk na een kwartier spelen gelijk kunnen en misschien wel moeten maken. Davey Ontijt stuurde Junior Schulz weg met een mooie steekpass, maar één op één met doelman Cremer faalde Schulz. Het was direct het enige wapenfeit van de Kwadijkers in de eerste helft.

Vlak voor rust verdubbelde Wherevogels haar voorsprong. Albertino Meerts was zijn directe tegenstander Hoogewoud op rechts kwijt en van net buiten het zestienmetergebied schoot hij de bal langs de uitgekomen Vader: 2-0. Na de theepauze kwam Kwadijk iets beter voor de dag, maar het spelbeeld bleef het zelfde. Na een uur spelen besloot de uitploeg wat meer risico te nemen en schoof het een verdediger door naar het middenveld. Dit pakte niet goed uit, want na deze omzetting was het Wherevogels dat op de counter continu gevaarlijk werd.

Met name Jordey Kanninga had een aantal keer de 3-0 op zijn schoen. Eén keer wachtte hij te lang, de tweede keer keerde Vader zijn inzet knap. Ook middenvelder Marc Korstanje kreeg twee goede mogelijkheden, maar zijn schoten gingen naast. In de slotfase drong Kwadijk nog even aan, maar een echte vuist kon de ploeg van Dirk Ontijt niet maken.

Blijdschap

Bij Wherevogels was de blijdschap logischerwijs groot na de overwinning; bij een nederlaag leken de kansen op lijfsbehoud immers verspeeld. Ondanks de zege breken er voor beide ploegen nog een aantal belangrijke weken aan. Samen met St. Adelbert, Graftdijk en Purmerland zullen de teams uitmaken wie er in de vierde klasse blijft en wie er (rechtstreeks) naar de vijfde klasse degradeert.