Kledingtips voor voetballers

Lieve ouders, het weer wordt weer uitdagender. Kou, regen, wind, vrieskou en met een beetje mazzel later ook nog sneeuw.. Heerlijk voor de (sportende) buiten mens. Dat betekent natuurlijk wel dat zeker voor de sporters onder ons kleding erg belangrijk is en zorgvuldig moet worden uitgekozen. De bikkels onder ons trainen natuurlijk gewoon door in de winter want alleen zo kun je verschil maken en het resultaat halen waren anderen het laten afweten.

De afgelopen weken heb ik af en toe met verbazing gezien wat voor voor kleding onze kids aan hebben tijdens de training. Aan de ene kant hebben we de koukleumen (of zijn de ouders koukleumen..) die met dikke winterjassen met bontegekraagde capuchons en dikke truien op het veld verschijnen.. en nee dat helpt echt niet tegen kou en regen tijdens een training.. want met deze kleding kun je je niet goed bewegen en al snel doorweekt van de regen. Na 5 minuten gaan de jassen open en weer 5 minuten later liggen deze dure jassen ergens in de regen op de grond omdat de eigenaar van binnen uit wordt gekookt door lichaamswarmte die hij/zij zelf genereert…. Aan de andere kant zijn daar dan diegene die het nooit koud lijken te hebben en met blote benen en/of alleen met een t-shirt met korte mouwen komen opdraven… en nee dat is niet stoer, dat is dom want het is onvermijdelijk dat we af en toe stil staan en je door de wind en regen snel afkoelt met spier blessures tot gevolg. Ja en ik weet dat onze smurfen en pubers eigenwijs zijn en standaard niet doen wat ouders zeggen zelfs niet voor hun eigen best wil, want dat is stom en ze weten het toch beter..  En ja, waar je niet aan dood gaat maakt je sterker.. Maar toch… Wat moeten onze kleine sporters dan aan?

Als (ex-)voetballer en nu extreme marathon mountainbiker en rally rijder op de motor heb ik al heel wat overleefd, van extreme koude, modder en nattigheid in 200km+ MTB marathons tot de droge woestijnhitte in de Sahara en de vochtige Afrikaanse jungle warmte. Deze ervaring, door schade en schande opgedaan, wil ik graag met jullie delen. 

Tip 1: Ga altijd uit van maximaal 3 laagjes van dunne kleding met als eerste en belangrijkste laag, op de huid, een strak thermo shirt met lange mouwen. Een thermo shirt is heel dun en zit heel strak op de huid dus niet die wollen slobby dingen, die zijn voor omaatjes en opaatjes in een schommelstoel.. De beste, en ik zweer erbij, zijn die van Craft maar die zijn ook nogal prijzig. De Decathlon heeft heel goede alternatieven die ook goed werken voor lage prijzen.. en nee ik heb geen aandelen Decathlon maar je hebt wel erg veel handige sport- en buitenspeel spulletjes daar.. ik krijg standaard kortsluiting in mijn hoofd als ik daar rondloop..

Tip 2: Een thermo shirt werkt alleen goed met een 2de isolatie laag in de vorm van een gewoon voetbal shirt, geen truien want dat wordt al gauw te warm.. Tenzij het onder de 7-9 graden is dan is een dunne fleece of ski pully wel lekker. Bij temperaturen onder de 7 graden is een dunne muts of beany (geen dikke mutsen met pompoenen graag..pff…) aan te raden omdat je de meeste warmte via het hoofd verliest. Dat betekent dus ook geen capuchons of hoodies want die zorgen ervoor dat je alleen in een tunnel kan kijken en belemmeren het zicht vanuit je ooghoeken. Geloof me het is lastig voetballen als je je medespelers niet in je ooghoeken kan zien.. en niet te vergeten ook nog eens levensgevaarlijk in het verkeer.. Een paar dunne handschoentjes zijn bij lagere temperaturen altijd lekker.

Tip 3 en laag3: De derde laag dient om je tegen de elementen zoals wind en regen te beschermen. Een gewoon training jasje is goed. Of, alleen als het regent, een dun waterdicht regenjack is dan meer dan genoeg. Dus geen dikke gewatteerde “Michelin mannetjes” jassen met dons lagen. Die zijn leuk voor een wandeltocht met -20 door Siberië in de sneeuw maar niet om in te trainen en zeker niet in de regen.  Regen is helemaal niet erg zolang het maar niet direct op je romp terecht komt dus zorg voor een waterdichte buitenlaag. Denk erom dat deze laatste laag ook goed moet kunnen ventileren want het probleem van sporten is dat je gaat zweten en die vocht moet kunnen verdampen naar de buitenlucht. Dus kies een regenjack met flinke ventilatie gaten. Neem als het regent ook altijd een regenjack en gewoon training vest mee naar de wedstrijd voor als je wissel staat.

Tip 4: De benen: tijdens de training alleen een (non-slobby) trainingsbroek. Bijvoorbeeld die van Jako en verder niets..  De benen worden vanzelf warm en eigenlijk is een lange broek alleen maar nodig als we stil staan. Tijdens wedstrijden is een dunne maillot met een sportbroekje meer dan voldoende en alleen nodig onder de 10 graden of als er meer dan 2 wissels zijn. Ook hier geldt: niet van die wollen slobby maillots want die nemen water op en zitten gewoon niet lekker. Staat je kind op doel dan is tijdens deze dagen een trainings- of keepers broek essentieel.

Tip 5: Projecteer niet je eigen warmte of kou beleving als je passief langs de kant staat met dat van je kind die druk in het veld aan het rennen is. We krijgen zelden (eigenlijk nooit) klachten van kinderen die het koud hebben tijdens de training. We zorgen er ook dan bewust voor dat ze hun eigen kacheltje opstoken tijdens de warming up. Wel zien we veel problemen met kinderen die met open dikke jassen spelen of na de warming up hun kleding uitdoen en op het veld in de regen gooien en dan slechte kleding eronder aan hebben… Zeker als het wat kouder en natter wordt proberen we te voorkomen dat ze stilstaan zodat ze afkoelen daar letten we scherp op. Neem als het regent altijd droge kleren en een handdoek mee naar de wedstrijd, nattigheid op het lichaam veroorzaakt kou en onderkoeling. Warm worden kan alleen als je droog bent op het lichaam dus alles uit (ja echt waar.. vooral als je koud en nat bent!) en droogwrijven met een handdoek en meteen droge kleding aan, dan knap je snel weer op.

Tip 6: Als je kind na de training naar huis moet fietsen, helemaal geen probleem, maar geef ze dan wel een dikke extra jas mee die ze NA de training aan kunnen doen maar die ze tijdens de training droog in het materiaal hok of kleedkamer op kunnen hangen.

Tip 7: Niets met kleding maar wel met veiligheid. Ik zie regelmatig als ik op de fiets naar mijn werk ga in Amsterdam hele volksstammen schoolkinderen (maar ook ouders met kinderen in zitjes) zonder verlichting die zich onkwetsbaar wanen op de pikdonkere polderwegen… Gelukkig is het bij de meeste van ons wel goed voor elkaar maar controleer als ouder toch zelf elke dag of de lampjes van de fiets het goed doen en niet worden afgeschermd achter een jas of tas als ze op de fiets zitten. Ik controleer het zelf ook en ik heb reserve lampjes bij me als ik problemen zie! Gebruik lampjes die goed naar voor- of achteren kunnen schijnen, dus niet die sleutelhangertjes van de Hema en de Action want die zijn echt waardeloos en geven alleen maar schijnveiligheid.

Lang verhaal…ik weet het… maar ik dacht wel dat het nuttig was.. Ik ben benieuwd in wat voor outfit onze bikkels zich dinsdag komen melden en wat voor bouwlampen ze op de fiets hebben zitten .. 🙂

Groetjes Marcel van Wort

Jeugd trainer/coach JO10/11/12